Predesdnik Udruženja Miloš Bjelica

Miloš Bjelica je rođen u Beogradu 1986. Srednju muzičku školu je završio 2005. godine kod prof. Ljubiše Jovanovića u M.Š. „Davorin Jenko“ u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2009. god. u klasi prof. Ante Grgina. Radi kao profesor klarineta u MŠ „Vatroslav Lisinski“ od 2006. god. Njegovi učenici su do sada osvojili preko 50 prvih, 8 druge i 2 treće nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Dobitnik je nagrade Udruženja baletskih i muzičkih pedagoga Srbije za ostvarene jednogodišne pedagoške rezultate u 2012. godini.

Dobitnik je najviših nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima (Grčkoj prva nagrada 1997. godine, na republičkom takmičenju prva nagrada 2003. i drugu nagrada 2005, na međunaradnom takmičenju u M.Š.„Vatroslav Lisinski “ u Beogradu osvojio je jednu prvu 2005 god i specijalnu nagradu 2006. god., na međunaradnom takmičenju u M.Š. „Davorin Jenko“ u Beogradu osvojio je dve specijalne nagrade 2005. i 2006. god i dve prve nagrade 2007. I 2008. i jednu treću 2009 god., na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u VI kategoriji osvoja treću nagradu 2008. god. ).

Miloš Bjelica je jedan od osnivača i stalni član kvarteta klarineta “Nevski“ od njegovog postanka 2004. god. Sa kvartetom je osvojio sedam specijalnih i jednu prvu nagradu na državnim i međunarodnim takmičenjima i održao preko 80 koncerata u zemlji i inostranstvu (Italiji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Švajcarskoj, Poljskoj, Rusiji, Španiji). Sa kvartetom nastupao je na festivalima kao što su ClarinetFest 2013 u Italiji i evropski kongres klarinetista u Poljskoj 2014.

Takođe, je i član Tria Tesla (Vanja Bajazit, klavir, Srbija, Mikele Galvanjo, vilončelo, Italija) koji je nastao 2013 godine, sa ovim triom je održao brojne uspešne koncerate u zemlji i inostranstvu.

Do sada je uspešno pohađao majstorske kurseve kod prof. Miloša Gerića, Ljubiše Jovanovića, Jan Jakuba Bokuna, Paul Mayer, Mate Bekavca, Dr. Stephanie Zelnick, Bruno Di Girolamo, Jonathan Cohler.
Nastupao je i kao član orkestara: Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie, “Camerata Serbica”, „Stanislav Binički” i kamerni orkestar „Sinergija“.

Imao je solistički nastup sa orkestrom Vojske Jugoslavije. Kao solista i kamerni svirač nastupao je u svim značajnim dvoranama u Srbiji (zadužbina Ilije M.Kolarca, dom Vojske Juguslavije, galerija SANU, itd.), ali i van granica Srbije: u Poljskoj, Švajcarskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugraskoj. Takođe je imao solo i kamerne nastupu u okviru nacionalne koncertne sezone u Srbiji, 2008 godine.

Miloš Bjelica je organizovao brojne koncerte svojih kolega, kao i svoje od kojih su najbitniji: koncert Maister Tria iz Slovenije u sali FMU, koncerte kvarteta Nevski na Kolarcu „Prvoaprilsko duvanje“ i u Ustanovi kulture Palilula „Prvoaprilsko duvanje 2“ širom Srbije, i tako dalje. Od 2010. je predsednik Internacionalnog udruženja ljubitelja muzike, u okvir kojeg organizuje humanitarne akcije i razne aktivnosti druge vrste.

Učestvovao je u Nacionalnoj koncertnoj sezoni, koja je imala za cilj da promoviše klasičnu muziku u Srbiji, u organizaciji prof. Aleksandra Serdara, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadica. Takodje je učestvovao u organizaciji i radu sa orkestrom sa srpsko-italijanskim orkestrom mladih, u Milanu 2011. godine, koji je održao koncert u sali La Verdi. Učestvovao u organizaciji smotre mladih talenata u Sremskim Karlovcima 2011. , 2012. i 2013. godine.